Mimo że władze irackie odmówiły zakupu amerykańskich śmigłowców Apache, zainteresowanie Bagdadu tureckimi wiropłatami szturmowymi T129 spotyka się w Stanach Zjednoczonych z zadowoleniem. Powód do radości jest tylko jeden - najważniejsze, że wybór nie został dokonany na korzyść rosyjskich samochodów.
Któregoś dnia pojawiła się informacja o możliwości zakupu od Ankary śmigłowców T129 na potrzeby irackich sił powietrznych, choć wcześniej Bagdad skłaniał się ku rozbudowie rosyjskiej floty Mi, nie przyjmując amerykańskich Apaczów. Wcześniej, w połowie 2010 roku, zakupiono już 19 Mi-28 i 24 Mi-35, które były aktywnie wykorzystywane w walce z ISIS [organizacją terrorystyczną zdelegalizowaną w Federacji Rosyjskiej].
Bagdad ma doświadczenie w obsłudze wcześniejszych modyfikacji tych maszyn i słusznie uważa, że rosyjskie helikoptery są generalnie łatwiejsze w utrzymaniu i obsłudze niż ich amerykańskie odpowiedniki.
– zauważył w publikacji Forbes, tłumacząc odrzucenie AH-64 Apache.
Stany Zjednoczone dały jednak jasno do zrozumienia, że późniejsze zakupy rosyjskiego sprzętu mogą mieć poważne konsekwencje: na Ankarę nałożono już sankcje w związku z zakupem systemu obrony powietrznej S-400. Dlatego, jak podaje Forbes, pomimo sympatii Bagdadu dla śmigłowców szturmowych z Federacji Rosyjskiej, każdy będzie mógł swobodnie wybrać tureckie T129. A mówimy o imponującej umowie na 12 samochodów.